Activiteiten

Het Haags Milieucentrum:  van harte aanbevolen.
Bezoek hun website, wordt donateur, meldt u aan!

Uit de wekelijkse milieumail van het Haags Milieucentrum (HMC) vindt u hieronder een selectie van komende activiteiten:

Permacultuur – wat is het en wat is het niet
De laatste pakweg vijf jaar heeft Permacultuur sterk aan bekendheid, belangstelling en populariteit gewonnen, en niet zonder reden. Maar worden de verwachtingen waargemaakt? In een serie van vijf avonden verkent Menno Swaak de ontwikkelingen van de laatste jaren, kijkt hij naar de resultaten van de inspanningen, brengt hij gerezen inzichten voor het voetlicht, haalt hij wat mythes omver, onderzoekt hij knelpunten en mogelijkheden en filosofeert hij over een Permacultuurplan voor Groot Den Haag. De eerste bijeenkomst is vanavond. Zie voor meer informatie en voor (veel) meer activiteiten van Permacultuurcentrum Den Haag www.permacultuur.nu.

Kinderboerderijen Actief Toer
Deze week loopt in de regio Haaglanden, Leiden en Bollenstreek de Kinderboerderijen Actief Toer. Kinderboerderijen (in Den Haag stadsboerderijen geheten) hopen zo meer bekendheid aan hun werk te geven en extra inkomsten te verwerven. Ze organiseren hiertoe allerlei activiteiten en acties. Fonds 1818 verdubbelt het binnengekomen bedrag (tot een maximum van €1000,-). Inmiddels heeft de zuivelbranche €500,- aan de Haagse stadsboerderijen gedoneerd. Via www.voorjebuurt.nl/partner/kbactieftoer2014 kunt u zien waar de boerderijen voor sparen, wat ze organiseren en hoeveel geld er al binnengekomen is – een bedrag dat u zelf kunt beïnvloeden. Zie voor meer informatie www.kinderboerderijenactief.nl

Spinnentelling
Er komen in Nederland ongeveer 640 spinnensoorten voor. Sommige hangen opvallend in een web of lopen in de zon over muren, andere verstoppen zich in kleine holletjes of kan je alleen ’s nachts tegenkomen. Het zijn allemaal rovers die kleine diertjes eten. EIS, Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden en Naturalis willen graag meer weten over hun verspreiding. Tussen 14 en 20 september kunt u daarom meedoen met de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Download hier de zoekkaart, waarop 25 algemene soorten staan die in onze nabijheid wonen en goed te herkennen zijn. Meer informatie: http://vroegevogels.vara.nl/Spinnen.1095.0.html

Stokrozenzaadjacht
Bezuidenhout-Midden werd deze zomer opgesierd door grote aantallen stokrozen in tal van kleurschakeringen. Om ervoor te zorgen dat de wijk volgend jaar weer net zo mooi wordt, gaan vrijwilligers de uitbundige hoeveelheid zaden oogsten. A.s. vrijdag om 19.30 uur start de eerste zaadjacht vanaf de parkeerplaats van de Triumfatorkerk aan de Carpentierstraat 186. Na het oogsten worden de kale stengels direct afgeknipt, zodat de straat er weer netjes uitziet. Zie voor meer informatie http://stokrozen.nl/

Meijendel: Op de grens van zomer en herfst
Zaterdag leidt een natuurgids van het IVN u over onverharde zandpaden door het waterwingebied van Dunea. Wanneer: 20 september, 11.00 uur Waar: verzamelen bij het infobord tegenover de buitenbak van de paardenstal. Meer informatie: http://ivndenhaag.nl/stappen.html

De Nacht van de Nacht nadert
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Al die verlichting kost veel energie en heeft onder meer als nadelen dat nachtdieren verward raken en het slaapritme van mensen wordt verstoord. Ook dit jaar weer organiseren de Natuur- en Milieufederaties de Nacht van de Nacht, in de nacht van 25 op 26 oktober a.s. Op honderden plaatsen in Nederland vinden dan activiteiten plaats die laten zien hoe mooi de duisternis is. Een overzicht van de tot op heden aangemelde activiteiten vindt u op www.nachtvandenacht.nl, waar u ook uw eigen activiteit kunt aanmelden.