Landelijke nacht van de vleermuis

Mededeling: Landelijke Nacht van de Vleermuis op 28 en 29 augustus 2015
Mededeling uitgegeven door de Zoogdiervereniging op 19 augustus 2015

Ieder jaar in het laatste weekend van augustus vindt de Nacht van de Vleermuis
plaats. Tijdens deze nacht staan de vleermuizen in de schijnwerpers. Door heel Nederland geven vrijwilligers meer dan 60 vleermuisexcursies. Met deze excursies wil de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) aan iedereen laten zien hoe nuttig en bijzonder deze dieren zijn.

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus vinden door heel Nederland nachtelijke
vleermuisexcursies plaats. Hierbij krijgen geïnteresseerden de kans om met een
expert op pad te gaan. Met een zogenaamde ‘bat-detector’ wordt gezocht naar
vleermuizen. Een bat-detector zet de ultrasone vleermuisgeluiden om naar voor mensen hoorbaar geluid. Vooraf gaand aan de vleermuizenwandeling wordt op meerdere locaties een lezing gegeven of vinden aanvullende activiteiten plaats. De activiteiten vinden plaats in natuurgebieden, maar ook in stadsparken. Tijdens de avond wordt veel informatie gegeven over het leven van vleermuizen. Dit is dé kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen. Hoor, zie en ervaar zelf hoe vleermuizen vliegen, jagen en drinken!

Foto: René Janssen

De Internationale Nacht van de Vleermuis is een initiatief van Eurobats, de Europese
organisatie voor de bescherming van vleermuizen. Dit jaar wordt in meer dan 30 landen de 19de Internationale Nacht van de Vleermuis georganiseerd. In Nederland coördineert Vleermuiswerkgroep Nederland, onderdeel van de Zoogdiervereniging, dit evenement. Hierin werken ze samen met de KNNV, IVN, Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, diverse provinciale landschappen en veel vrijwillige excursieleiders.

Kijk voor de activiteitenagenda op www.nachtvandevleermuis.nl.
Vleermuizen verdienen meer aandacht. Daarom, ontdek de vleermuizen en ga mee op
excursie!
(Bron: Natuurbericht.nl)