Dakloze mussen, eekhoorns en eetbare parken

Voor u gelezen: een greep uit de wekelijkse milieumail van het Haags Milieucentrum

Haagse huismus vaak dakloos
De huismus wordt in grote delen van Den Haag niet meer waargenomen. Dit blijkt uit tellingen die tussen 1 april en 15 mei van dit jaar in opdracht van de gemeente zijn gedaan. Verreweg de hoogste dichtheden werden in Scheveningen geteld. Opvallend is het grotendeels ontbreken van huismussen in de groene woonwijken daterend uit de periode 1970-1990. Elders in het land zijn in dergelijke wijken juist veel huismussen aanwezig, maar in Den Haag ontbreekt het waarschijnlijk aan voldoende nestgelegenheid. Bewoners kunnen hierin voorzien door speciale huismusnestkasten op te hangen en hun tuin huismusvriendelijk in te richten, bijvoorbeeld door het planten van een heg en/of heesters.

De weg naar huis
A.s. zondag kunt u in het Haagse Bos op zoek naar de eekhoorn. Boswachter Jenny vertelt over deze dieren, hoe ze (al dan niet via de eekhoornbrug over de Laan van Nieuw Oost-Indië) hun weg naar huis weer vinden en hoe ze overleven in dit oude bos. Na een pauze bij Châlet ten Bosch wordt de wandeling door het groen van Reigersbergen vervolgd, om te eindigen in het Diamant theater, het wijktheater van Haagse Hout. Daar voeren Johan Frauenfelder (van de Règâhs) en Marcel Verreck voor de allerlaatste keer hun voorstelling De weg naar huis op. Wanneer: 15 november van 11.00-16.00 uur (start voorstelling 14.30 uur). Kosten: arrangement (incl. koffie en versnaperingen) € 30,00 p.p.; alleen wandeling € 18,50, alleen voorstelling € 12,50. Meer informatie en reserveren: www.diamanttheater.nl, www.allthingsnice.nl of 06-26668727

Permacultuur anno 2015
De twee Eetbare Parken die Den Haag rijk is, hebben de afgelopen jaren geleid tot waardevolle inzichten op het gebied van permacultuur. Zo zijn rechte lijnen niet meer taboe en blijkt zo weinig mogelijk ingrijpen garant te staan voor een wildernis waar productieve planten veel te weinig licht krijgen. De nieuwe inzichten zijn verwerkt in en worden onderwezen in de nieuwe, compacte jaarcursus, die in januari start. Maar eerst staat, op zondag 15 november, de workshop Vermeerderen van Fruitgewassen/Enten op het programma. Zie hier voor meer informatie.