De tuin van villa Augustus

Een bijzondere tuin door Lucie Huijbregts

Het is erg leuk om een tuin te hebben, maar het is misschien ook wel eens leuk om een tuin te bezoeken. Met dit idee ging ik eens rond sneuvelen op het internet. Op zoek naar bijzondere tuinen. En als eerste kwam ik terecht bij villa Augustus.

Een stukje buiten de historische binnenstad van Dordrecht staat een oude watertoren. Deze kijkt uit over het Wantij, de Merwede en de Oude Maas. Voor het watertoren staat een pompgebouw en in het verleden lagen daartussen de waterbekkens. Toen deze functies kwamen te vervallen kwamen ze leeg te staan. En dat stonden ze al enkele jaren totdat in 2003 een groep mensen bedacht om er toch wat mee te doen. De oude functies zijn verandert. Het pompgebouw heeft nu een markt en een restaurant en de watertoren is een hotel geworden. Het karakteristieke en de het oude industriële is nog wel goed zichtbaar en geeft sfeer aan de gebouwen. De waterbekkens zijn een tuin geworden.

De tuin is 1,5 hectare groot. En bij de aanleg was het idee dat het een mooie tuin moest worden, die lekker ruikt, een tuin die vrolijkheid brengt en die inspireert. Een tuin die de keuken inspireert en de keuken die de tuin inspireert. Er is een grote Een bijzondere tuin.

moestuin waar bijna het gehele jaar groentes, kruiden, fruit en eetbare bloemen worden verbouwd. Langs de zuidmuur worden leifruitbomen. Dit alles wordt gebruikt in het restaurant of is te koop op de markt in het pompgebouw. Er zijn rozenstruiken en blmoestuin waar bijna het gehele jaar groentes, kruiden, fruit en eetbare bloemen worden verbouwd. Langs de zuidmuur worden leifruitbomen. Dit alles wordt gebruikt in het restaurant of is te koop op de markt in het pompgebouw. Er zijn rozenstruiken en bloemenborders. En daartussen bevinden zich fonteinen en beelden. Ook zijn er enkele kassen. Oa voor duiven en een kas voor het overwinteren van de citroenboompjes. Verderop in de tuin staan bijenkasten. Het is leuk om vanaf het terras de moestuin in te kijken.

Als je verder loopt kom je achter de watertoren terecht. Hier bevindt zich een geheel andere tuin: de Italiaanse tuin. De muur rond deze tuin is opgebouwd met brokken steen die afkomstig waren van het waterbekken. Het zorgt voor een onregelmatige en ook rustieke muur. De buxusplanten zorgen voor patronen in de tuin en heeft gaven mij op deze warme juni dag direct “een in Toscane gevoel”

In deze Italiaanse tuin is er een lange rechthoekige vijver. En als je de zichtlijn volgt, kijk je de richting de poort naar de Oude Maas. Zeer mooi gedaan. Naast deze tuin bevindt zich nog een bosje met kronkelpaadjes, een geheime tuin en een boomgaard.

In 2010 werd de tuin door het Engelse tijdschrift: Garden Illustrated en het London Garden museum als eerste niet-Engelse tuin uitgeroepen als Garden of the Year.

Nog twee tips van andere volkstuinierders: – in de historische binnenstad van Dordrecht bevindt zich de winkel: Vreeken zaden. Er is van alles te koop voor de moestuinierder. – heb je de tijd vertrek dan vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam voor een tochtje met de waterbus naar de historische binnenstad van Dordrecht.