80% minder vlinders sinds 19e eeuw

Onderzoek van allerlei gegevens sinds 1890 over vlinderpopulaties in Nederland toont aan dat er nu 80% minder vlinders zijn en dat 15 soorten helemaal verdwenen zijn. De belangrijkste oorzaak is het intensieve gebruik van de grond in Nederland. Ook andere Europese landen laten dezelfde trend zien.

Het onderzoek is gedaan door het Centraal Bureau voor Statistiek samen met de Vlinderstichting en is vandaag gepubliceerd.

26-03-2019 Dagpauwoog op ons complex; overwintert als vlinder.

Het enige goede nieuws is dat we er een klein beetje wat aan kunnen doen door onze tuinen zo in te richten dat ook vlinders er goed terecht kunnen. Elke berm, elke tuin doet er toe. Laat die paardenbloem maar staan!

Lees de interessante samenvatting van het onderzoek hier en kijk ook eens op de website van de Vlinder stichting.